NewsKopie: SAVETI: Suvo voće najbolja hrana za zimu

Dienstag, 19. Januar 2010

SAVETI: Suvo voće najbolja hrana za zimu

Tradicionalno konzumiranje suvog voća, koje se najviše i uobičajeno konzumira za vreme posta, trebalo bi da postane navika.

Sudeći po tome šta se sve nalazi u njemu, stariji ljudi su bili očigledno mudri kada su govorili da na stolu uvek treba da stoji činijica suvog voća i orašastih plodova.

Suvo voće je vrlo poželjno, jer istovremeno predstavlja izdašan izvor kalorija i različitih zaštitnih sastojaka. Spada u vrlo zdravu hranu, u kojoj su sve hranljive materije višestruko koncentrisane, dok se energetska vrednost povećava između šest i deset puta, zavisno o kojoj vrsti je reč.

U našem podneblju u upotrebi su najčešće suve šljive, smokve, jabuke, kruške, kajsije, grožđe, mada se sve više navikavamo i na egzotične vrste kao što su urme, ananas, banane, papaja...





Vitamini i minerali
Vrednost suvog voća se, pre svega, ogleda u bogatstvu mineralnih materija, a naročito kalijuma i magnezijuma. Primera radi, u sto grama suvog voća prosečno ima od 600 do 800 miligrama kalijuma, a u suvim kajsijama čak 1.370. U sto grama suvih banana još više - 1.490 miligrama! Kajsije imaju i rekordnu količinu beta-karotena - 4.620 miligrama u sto grama ovog osušenog voća, pišu "Novosti".

Nije ni čudo što je količina belančevina...


CELA VEST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen