NewsKopie: SAVETI: Sve o vantelesnoj oplodnji: Rodjenje bebe, kad sve nade potonu

Dienstag, 19. Januar 2010

SAVETI: Sve o vantelesnoj oplodnji: Rodjenje bebe, kad sve nade potonu

Kad se par susretne sa problemom steriliteta, to još ne znači da je sve izgubljeno. Iako je ova bolest sve prisutnija u Srbiji, porasle su i šanse da se beba začne metodom vantelesne oplodnje, kako kaže za naš portal jedan od vodećih stručnjaka u toj oblasti dr Miodrag Stojković.



Iako se ne može tačno utvrditi koliko je parova u Srbiji koji imaju problem sa sterilitetom, zna se da ih je između 10 i 15 odsto. I dok s jedne strane zabrinjava što u okviru tog broja poslednjih godina postoji tendencija rasta, povećava se i broj dece koja su rođena metodom vantelesne oplodnje. Jedan od stručnjaka koji su svakako zaslužni za to je i Miodrag Stojković, profesor embriologije, humane genetike i biologije matičnih ćelija, u čijoj Specijalnoj bolnici za lečenje steriliteta u Leskovcu je do sada kod 500 parova urađen tretman posle kog je 40 odsto žena na svet donelo bebu ili je sada u drugom stanju.
− Postoji više razloga zbog kojih raste broj parova koji imaju problem sa sterilitetom. Žene se se sve više iz socio-ekonomskih razloga odlučuju na potomstvo posle tridesete godine, za razliku od naših baka koje su rađale sa nepunih 20. Iako postoji ubeđenje da plodnost žena opada posle trideset pete godine, to se dešava već posle dvadeset pete, a drastično od trideset osme godine starosti. Što je žena starija, to su šanse da ostane u drugom stanju manje. Abortus takođe može da ostavi katastrofalne posledice, ako kasnije postoji želja za potomstvom. Na život muškaraca utiču stresovi, neadekvatna ishrana... Biljni i životinjski prehrambeni artikli, kao i deterdženti, često sadrže supstance koje negativno deluju na stvaranje muških polnih ćelija − kaže dr Stojković.

MUŠKARCI NERADO IDU NA TEST PLODNOSTI
Sterilitet podjednako pogađa žene i muškarce. Međutim, muškarci se sa mnogo više napora odlučuju na to da se podvrgnu lekarskom ispitivanju nego žene. On se kod nas još uvek tretira kao sramota, a ne kao zdravstveni problem. Na sterilitet kod žena veoma često utiču zapušeni jajovodi, hormonski, imunološki, pa i genetski poremećaji, kao i biološki...

CEO TEKST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen